Bezienswaardigheden Zadar Kroatie

 

zadar kroatie

Het is gemakkelijk om de bezienswaardigheden van Zadar te waarderen, aangezien het historische centrum gelegen is in een compact voetgangersgebied dat perfect te voet te verkennen is, terwijl een wandeling rond de muren van Zadar een levendig gevoel geeft van de geschiedenis van Zadar.

Stadsmuren

Men kan de tour van Zadar beginnen met het bewonderen van de verdedigingsmuren die de stad beschermen aan 3 zijdes. zadar stadsmurenZe werden gebouwd door de Venetianen in de 16e eeuw als een verdediging tegen de Turken, daarna werden de muren versterkt aan het einde van de 19de en het begin van de 20e eeuw. Het oudste deel van de muur is aan de oostelijke zijde gelegen waar een loopbrug de oude stad verbindt met de nieuwere delen. Tegenover de loopbrug zijn 4 middeleeuwse poorten gelegen gebouwd door de bekende architect Michele Sanmicheli. Bij de 16e eeuwse Havenpoort bevindt zich een relief van de heilige Chryshogonus op een paard en de leeuw van San Marco, het symbool van Venetië.

Terug in de tegenovergestelde richting komt men aan bij de Trg 5 Bunara (Plein van de 5 waterputten), gelegen onder een middeleeuwse toren Bablja Kula, die ooit Zadar voorzagen van water. Verder wandelend langs de kade, komt men bij de prachtig versierde Stadspoort met een andere Venetiaanse leeuw en diverse wapenschilden.

 

Westelijke kade

De westelijke kade langs de Obala Kresimira IV, met bomen omzoomde boulevard heeft prachtige picknickplaatsen. Het was hier dat Alfred Hitchcock  ooit heeft opgemerkt dat Zadar's zonsondergangen behoorden tot de mooiste in de wereld.

 

Zeeorgel

Op de noordwestelijke hoek van Zadar Riva (boulevard) op slechts een steenworp afstand van de Ancona-Zadar veerboot is een opmerkelijk stuk van de stedelijke architectuur geplaatst. zadar zeeorgelOf is het een muziekinstrument? Zadar Zee Orgel (Morske Orgulje) is beide. Deze ongewone stenen orgel loopt trapsgewijs de zee in en wordt aangedreven door de wind en de zee. De zeelucht duwt door de fluitjes, een reeks van melancholische akkoorden worden gespeeld en het geluid komt op door de geperforeerde stenen trap. Men moet het horen om het te geloven!

Ontworpen door architect Nikola Basic en geopend in april 2005, de Zee Orgel vangt de beweging van de golven en verandert deze in muziek. Het is een vreemd, treurig geluid dat een of andere manier roept zee, wind en lucht.

De "muziek" is gemaakt door 35 polyethyleen buizen van verschillende lengtes en maten ingebed met labiums of fluitjes die zeven akkoorden van vijf tonen spelen als de zee de lucht er doorheen duwt. De buizen zijn ingebouwd in geperforeerde stenen trap die zich uitstrekt 70 meter langs de kust. Er zijn zeven stappen, elk met zijn eigen slang. Zelfs zonder de muziek, is de witte marmeren trap schuin in de zee buitengewoon mooi en is een perfect uitkijkpunt om van de prachtige zonsondergangen van Zadar te genieten.

Het project won de Europese prijs voor de Stedelijke Openbare Ruimte in 2006 en is een geliefd monument in Zadar.

 

Kerk van Sv.Donat

zadar sv donatDeze ronde pre-Romaanse kerk dateert uit de 9e eeuw en is uitgegroeid tot een symbool van Zadar. De kerk is een van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse bouwkunst in Dalmatie. Het is in het begin van de 9de eeuw gebouwd op het plaveisel van het Romeinse forum. De kerk is grotendeels leeg van binnen, maar door de uitstekende akoestiek worden er regelmatig concerten gegeven.

 

Forum Romanum

Recht tegenover de kerk van Sv. Donat staan de overblijfselen van het Romeinse forum uit de 1e eeuw v. Chr. De zuil aan de noord-westkant genaamd de "eerste pijler van de Schande" is makkelijk op te merken. Het was een schandpaal waar mensen werden vastgeketend en vernederd in de Middeleeuwen.

 

Museum van kerkelijke kunst

Gelegen in het benedictijner klooster tegenover Sv. Donat, is dit museum gewijd aan alle vormen van religieuze kunst waaronder relikwieën, schilderijen, beeldhouwkunst en borduurwerk. De collectie is werkelijk indrukwekkend.

 

Sint Anastasia's Kathedraal (Katedrala Sv. Stosije)

Het is de grootste kathedraal in Dalmatië,, voornamelijk bebouwd in de 12e eeuw op de plaats van een vroeg-christelijke kerk. De gevel is versierd met rijen van blinde arcades waarin de drie-gangen-structuur stress. Het grote roosvenster is romaans en het kleinere bovenste venster is het in de gotische stijl gebouwd. De relikwieën van Sint Anastasia liggen in een marmeren sarcofaag op het altaar in de linker apsis.

 

Plein van het volk

Het hart van de middeleeuwse stad, plaats van politieke debatten en het zakendistrict. Tegenwoordig is het plein nog steeds het middelpunt van het openbare leven. Het stadhuis uit 1938 is gelegen aan dit plein, evenals de stadsloggia van Michele Sanmichele uit 1565. Het etnografisch museum is gevestigd In het 16de eeuwse gebouw van de stadswacht, met een klokkentoren uit 1798.

 

Kerk van Sint Simeon (Crkva Sv. Sime)

zadar sv sime kerkDe kerk werd genoemd voor de eerste keer in 1190, maar het grootste gedeelte dateert uit de 16e en 17e eeuw. De gevel werd voltooid in 1632 en de klokkentoren dateert uit 1707. Binnen bevindt zich de sarcofaag van de heilige Simeon, een meesterwerk van middeleeuwse vakmanschap. Het graf werd in 1377 gebouwd door een lokale goudsmid en zijn assistenten. De kist is gemaakt van cederhout en verguld van binnen en buiten met puur zilver. De scènes tonen de legendes en wonderen van de heilige.

 

|
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com